Porsche Panamera GT

panamera-gt

Het is alweer een tijdje geleden dat er bij Porsche alleen maar de 911 verkrijgbaar was. Om te voldoen aan de ambities is het modellenaanbod flink uitgebreid: zelfs met een 4X4, de Cayenne, waarvan alweer de tweede generatie onlangs is geïntroduceerd en vervolgens met een vierdeurs sedan, de Panamera.

Sinds Porsche onderdeel uitmaakt van Volkswagen, is de ambitie alleen maar groter geworden. Werden er vorig jaar nog 75.000 Porsches geproduceerd, binnen niet al te lange tijd is het de bedoeling dat dit er twee keer zo veel worden. Een logische oplossing hiervoor: het modellenaanbod nog meer uitbreiden.

Verschillende projecten worden bekeken: allereerst een coupé-versie van de sedan, die Panamera GT genoemd zal worden. Een model, dat Porsche terug moet gaan brengen in de markt van de GT’s met motor voorin. De laatste Porsche in dit segment was de 928, waarvan de productie in 1995 werd gestopt. Volkswagen heeft echter wel een voorwaarde gesteld aan de ontwikkeling van zo een model: namelijk om niet in het vaarwater te komen van de nieuwe Bentley Continental, aangezien Bentley ook onderdeel van de Volkswagengroep is. De Panamera GT zal zich moeten onderscheiden door meer sportiviteit.

Door het succes van Porsche’s 4X4, de Cayenne, zal hier het aanbod worden uitgebreid door een compactere SUV te ontwikkelen. Tot nu toe bekend onder de naam Roxster, zal deze kleinere broer van de Cayenne redelijk economisch ontwikkelt kunnen worden, aangezien deze gebaseerd zal worden op de Audi Q5.

Daarnaast zou Volkswagen het platform van de toekomstige Volkswagen BlueSport en Audi R4 kunnen aanbieden om Porsche een roadster te laten ontwikkelen, goedkoper dan de Boxster. Voortgestuwd door een vier-cylinder turbo-motor zou deze nieuwe cabriolet een nieuw instapmodel moeten worden voor een minder gefortuneerde klantenkring.

Voegen we hieraan toe de onlangs geïntroduceerde nieuwe Cayenne, de nieuwe Boxster (voor halverwege 2011) en de nieuwe 911 (voor eind 2011) en het beoogde aantal van 150.000 exemplaren lijkt ineens niet meer zo onrealistisch.

bron: automobile-magazine.fr


  1. 1 reactie op “Porsche Panamera GT”

  2. Door Maarten op mei 13, 2010 | Reply

    Ik weet nou niet of we helemaal zo blij moeten zijn met het feit dat porsche steeds meer bekend word (en we steeds meer porsches om ons heen zien rijden). Een belangrijk deel van het merk porsche is toch wel dat het exclusief is. Ferdinand Porsche himself heeft altijd gezegd dat porsche klein en onafhankelijk van de grote automakers moet blijven.

    Dus, ik heb een beetje mixed feelings :s

Je moet ingelogd zijn Ingelogd om een reactie te plaatsen.