Overname van Porsche door Volkswagen

Vorige week ging dan eindelijk de kogel door de kerk, Volkswagen gaat Porsche helemaal overnemen. Met nadruk op gaat want de planning is 1 augustus van dit jaar.

Deze megadeal omvat onder andere een som van ruim 4,5 miljard Euro die Volkswagen gaat betalen voor de resterende 50,1 % aandelen voor Porsche AG. Hoe gek kan het lopen in 2008 wilde Porsche nog Volkswagen overnemen! Enfin het samen gaan van de twee Duitse super automobielfabrikanten is dan onvermijdelijk en lijkt er een einde te komen aan de overnamestrijd.

Voordelen
Voor zowel Porsche als Volkswagen zijn er natuurlijk voordelen. We noemen een paar even kort:
– Porsche krijgt grote som geld, kan daarmee uitstaande schulden aflossen
– Volkswagen verkrijgt fiscale voordelen (volgens zeggen ontloopt VW hiermee een forse belastingheffing)
– synergie door samenwerking voor beide merken

Wat betekent dat voor Porsche?
Of deze megadeal wordt goedgekeurd door de diverse (kartel)autoriteiten zal het spannende verhaal worden op korte termijn. Maar wat betekent dit voor Porsche, is het unieke design, de ultieme sportwagen in gevaar? Kortom wordt er aan de identiteit van onze geliefde über-sportwagen gemorreld en eindigen we met een in serie gemaakte standaard met leaseauto uitstraling?

In dit stadium is het helaas nog te vroeg om iets te zeggen over de mogelijkheid voor Porsche om zelf te kiezen ten aanzien van te ontwikkel modellen etc. Ze zouden gek zijn in Wolfsburg om het winnende concept wat Porsche de laatste jaren in handen heeft te wijzigen. Hoeft denk ik ook niet, beide merken draaien op eigen wijze prima in de automarkt!

Automerken die reeds onder Volkswagen AG vallen:
Volkswagen, Škoda, Bugatti, Bentley, Scania, Audi, Seat, Lamborghini

Wat vindt jij van de overname van Porsche door Volkswagen?
Laat het ons weten! 1. 2 reacties op “Overname van Porsche door Volkswagen”

 2. Door brian op jul 11, 2012 | Reply

  volkswagen en porsche waren altijd al verbonden.
  dankzij o.a. ferdinand porsche bestaat volkswagen.
  en de eerste porsche was een soort omgebouwde kever. maar dan moet je niet zegen dat de 911 een platgeslagen kever is, want daar kan ik niet tegen

 3. Door danny op aug 10, 2012 | Reply

  Deze hele fusie is alleen het persoonlijke werk van Piech . Het is gewoon een Wraakaktie omdat hij in de jaren 70 bij porsche is moeten vertrekken . Doordat hij wel zijn aandelen heeft behouden en tot de betuursraad van zowel VW en porsche zit , heeft dit kunnen plaats vinden .
  Ja porsche heeft schulden , maar met de huidige bedrijfsresultaten komen ze daar zelfstandig wel uit .
  De opvolger van de “Porsche 991” zal wel “Piech 9??” heten

Je moet ingelogd zijn Ingelogd om een reactie te plaatsen.