Column: Een vrouw hoort niet in een Porsche…

lydia.jpgAan het einde van een zaterdagmiddag zat ik in de zon op een terrasje aan het strand. ’s Morgens liep ik een kennis tegen het lijf in de supermarkt. We hadden elkaar een jaar of drie niet meer gezien en wilden wel eens bijkletsen. Dus we spraken af voor een drankje, later op die dag.

Toen ik aan kwam lopen, zat hij er al! “Hee, hoe gaat het?” vroeg hij. Het was een retorische vraag want meteen ratelde hij honderduit over zichzelf.  Hij heeft nu een eigen bedrijf wat geweldig loopt. Hij heeft zelfs net twee auto’s gekocht. Een nieuwe Audi A8.  Of ik die niet had zien staan op de parkeerplaats. Blablabla PK’s en blablabla Nm. Oh, en hij heeft een 997 gekocht. Nee, niet nieuw, de kop eraf, hè, qua afschrijving.  “En, heb jij dat oude, groene ding nog?”  Ja, dat heb ik nog steeds. Hij begreep er niets van, wat moet je als vrouw nou toch met een Porsche? En dan ook nog zo’n oude sloper? Een vrouw hoort niet in een Porsche, dat is een mannending. Dat ik dat nog steeds niet begreep,  was hem een raadsel. Ik heb maar verzwegen dat ik sinds kort ook nog een dakloze op de oprit heb staan. Jullie zullen begrijpen dat we niet verder gekomen zijn dan dat eerste drankje …

“Een vrouw hoort niet in een Porsche …” , ik hoor het hem nog zeggen. Ik moet toegeven, ik ben zelden vrouwen tegen gekomen die vanuit die Porsche-Passie zelf een Porsche hebben gekocht. De speciale Hyves voor ‘vrouwen die in Porsches rijden die daadwerkelijk door hen zijn aangeschaft en niet gekregen van hun man’, kan ik allang niet meer vinden. Ik ben jaren lid geweest van een Porsche Club, maar als vrouw heb ik er nooit echt bij gehoord. En dat voelt nog steeds zo.

Toch raar, want een aantal jaren geleden heeft Porsche enorm veel  moeite gedaan om meer vrouwen in hun merk te laten rijden. Al dan niet zelf gekocht. De Cayenne was immers speciaal voor vrouwen ontworpen! In het begin met succes. De verkoopcijfers van Porsche stegen maar gingen op de middellange termijn naar beneden. De reden volgens Porsche: de mannen keerden zich af van het merk omdat Porsche zijn mannelijke imago had gecompromitteerd. Ik vraag me af of dat zo is, maar als Porsche dat beweert, zal ik daar niet tegen in gaan.

In steeds meer auto-reklames zie je een vrouw in het bewuste voertuig rijden. Veel automerken proberen zich op het vrouwelijke publiek te richten. Waarom zou je een automerk aan vrouwen willen koppelen? Dat is heel eenvoudig: als een vrouw overtuigd is van een merk, dan is ze daaraan loyaal. De kans is groot dat ze dat merk blijft kopen.  En vrouwen hebben een sociaal netwerk (lees: kletsen veel), dus mond-op-mond reklame. Maar vooral: door de recessie zijn er veel mannelijke werknemers ontslagen, waardoor de vrouwen voor een belangrijker deel verantwoordelijk worden voor het gezinsinkomen en zullen zij meer beslissingen gaan nemen die grote aankopen betreffen. Waaronder auto’s.

De tijd dat vrouwen hoofdzakelijk in Ka’s, Fiësta’s en Twingo’s reden, is toch wel voorbij. Voor deze groep is een auto allang geen boodschappenauto meer of een simpel vervoersmiddel. Ze rijden ook niet meer alleen maar van de supermarkt naar het kinderdagverblijf. Nee, ook voor hen krijgt een voiture steeds meer met een statement te maken. Want zeg nou eerlijk, als je na je drukke job nog even een balletje wilt slaan op de golfbaan, dan wil je toch je stoere 911 naast de eigenlijk voor vrouwen bedoelde Cayenne van die meneer parkeren! Enneh … aan het parkeren van de auto is te zien of er een man of vrouw in heeft gereden. Some things never change! 😉 1. 16 reacties op “Column: Een vrouw hoort niet in een Porsche…”

 2. Door Barbara op mei 27, 2009 | Reply

  JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!! helemaal gelijk Lydia!
  Vrouwen aan de macht!!

  (hetisjammerdatikdielekkekoppakkinghadendiebranddaarna) anders had ik nu ook nog steeds Loyaal Porsche gereden!

 3. Door Eri(c)k op mei 28, 2009 | Reply

  Het is mond tot mond…
  Mond op mond had je misschien gedaan als hij je anders benadert had… 😉

  Leuk stukje wederom.

  Eri(c)k

 4. Door Eitje op mei 28, 2009 | Reply

  Wordt wel een beetje moet van die oude vrouw…

 5. Door Lydia op mei 28, 2009 | Reply

  Dank je Erick. Te snel en te laat op de avond geschreven. Nu we toch met Nederlands bezig zijn: ‘benadert’ moet ‘benaderd’ zijn. 😉 :mrgreen:

  En voor het zacht gekookt eitje: ‘wordt’ moet ‘word’ zijn!

 6. Door eitje op mei 29, 2009 | Reply

  D of DT, who cares.

  Je bent gewoon een oude vrouw die denk dat een leuk bijdehand grietje van 20 is: NOT!!

 7. Door jeroenoop op mei 29, 2009 | Reply

  Een vrouw in een porsche is gaaf.
  Een vrouw in een porsche,die de meeste mannen zoek rijdt, is nog gaver.
  Een vrouw in een porsche,die de meeste mannen zoek rijdt, op hoge hakken, is super gaaf ❗

 8. Door Jurgen op mei 29, 2009 | Reply

  Ik ken buiten het Porscheforum gelukkig nog twee vrouwen die zelfstandig besloten hebben Porsche te gaan rijden en die dat ook zelf betalen!

  En eitje; waarschijnlijk zit je al wat langer zonder partner?? Slechte scheiding achter de rug?

 9. Door Coubie74 op mei 30, 2009 | Reply

  Vrouw in Porsche -> TOP
  Kwestie van goede smaak en misschien ook wel karakter 😉

 10. Door Chris Heiligers op jun 1, 2009 | Reply

  Die sloper van jou heeft wel meer karakter dan zijn nieuwe 997 😉 Vreemd dat hij dat niet snapt 😀

 11. Door Lydia op jun 1, 2009 | Reply

  Bedankt voor de leuke reacties! Er bestaan dus tóch nog wel echte mannen met karakter! 😉 :mrgreen:

 12. Door Eri(c)k op jun 2, 2009 | Reply

  Dat was natuurlijk ook Appeltje eitje…. 😉 💡

 13. Door D.D. op jun 5, 2009 | Reply

  Appeltje eitje…… 😉

  ze blijft spannend..

 14. Door Lydia op jun 7, 2009 | Reply

  Misschien dan toch meer Kersje-eitje? :mrgreen:

 15. Door tina op aug 5, 2009 | Reply

  hello, hier uit de achterhoek. mooi verhaal om te lezen en helaas maar al te waar. heb zelf ook 911 carrera 4 (wel een oude!! ), zelf betaald en niet van de bank !!!!!!! lid worden van porscheclub wil ik ook niet, meeste porschemannen willen niet eens hun hand op steken als je ze tegen komt ha ha ! zielig hoor ! plus ben ik maar een gewone arbeider. zou wel dolgraag eens met een groep willen rondtoeren. is er niemand anders die dat ook wil of misschien een paar kent die dat ook willen ? laat weten please ? make my day….

 16. Door Ber op okt 3, 2009 | Reply

  Nou Lydia,

  Voor mij hoor je er helemaal bij hoor, maar dat wist je al 😉

  Berrie

 17. Door Remco op dec 17, 2009 | Reply

  Porsche een passie,ook al ben je man of vrouw!

Je moet ingelogd zijn Ingelogd om een reactie te plaatsen.