10 vragen aan… Lydia en haar Porsche’s!

lydia

Dit keer in ’10 vragen aan’ onze eigen Lydia! Onze columniste moet natuurlijk wel weten waar ze over schrijft, vandaar dat ze niet één, maar twee Porsche’s in haar bezit heeft!

Welk model Porsche heeft u en waarom juist dit model?

Ik heb sinds negen jaar een turkooise 993 4S. Ook wel bekend als Froggy. Ik ben de tweede eigenaar van deze Porsche. Ik viel destijds voor de prachtige kleur en natuurlijk die heerlijke billen. Het is een fantastische auto om in te rijden. Lekker uitlaatgeluid, een beetje getuned, dus voldoende pk’s. Ook al heb ik haar al zo lang in bezit, ik krijg elke keer weer een kriebel in mijn buik en lach van oor tot oor als ik in deze auto stap. Het is echt genieten!
Sinds kort heb ik er een witte 996 cabrio met blauwe kap bij. Het rijdt totaal anders dan een 993, maar het is ook een fantastische auto. Het is zo geweldig om met open dak te rijden. En dat heb ik vaak kunnen doen, de afgelopen maanden. Ook als het niet zo warm is rijd ik graag open, kacheltje een beetje aan … Omdat ik maar klein ben, heb ik nauwelijks last van de wind. Op de snelweg met 180 is open rijden zelfs nog aangenaam. Open rijden geeft een enorm gevoel van vrijheid. Ook deze auto is genieten!

Is het uw eerste Porsche?

Nee, het is mijn derde Porsche. Mijn eerste kocht ik dertien jaar geleden: een donkerblauwe 3.2 Targa. Ik heb er bijna een jaar in gereden. Daarna heb ik een zilverkleurige 964 gekocht. Wat een super auto was dat! Daar kon je zo vreselijk lekker mee over het circuit! Daarnaast nog een gele 964 cupauto voor het circuit gehad. En toen viel mijn oog op de 4S en dat is echt een blijvertje!

lydia
lydia

Waar komt de liefde voor Porsche vandaan?

Als kind van een jaar of vier zag ik voor het eerst een Porsche rijden en ik vond die vorm en dat geluid zó geweldig. Als tiener heb ik heel wat Porsches gefotografeerd. En natuurlijk naar de RAI, kijken hoe de 911 er uit zou zien! Thuis was er geen auto, daar waren de middelen niet voor. Er was ook totaal geen interesse in auto’s, mijn twee broers deelden die passie niet, terwijl mijn kamer vol hing met posters van auto’s!

Gebruikt u uw Porsche dagelijks?

De 993 4S heb ik vijf jaar als dagelijkse auto gebruikt. Er zijn toen heel wat kilometers op de teller gezet. Drie jaar geleden heb ik echt heel veel aan de auto laten doen. Sindsdien rijd ik er veel minder in. Ze staat in de verwarmde garage, ik ben er heel zuinig op. In de 996 rijd ik dagelijks, er zit ook een hardtop bij, dus ik zal haar ook in de winter veel gaan gebruiken.

lydia

Heeft uw naast de Porsche nog andere auto’s?

Om de kosten aan de 993 4S wat te beperken en omdat mijn twee dochters wat moeilijker in de Porsche pasten, heb ik 3 jaar geleden in een oude Polo gereden. Daarna in een oud Twingootje, maar op een gegeven moment deden twee versnellingen het nog maar en dat rijdt toch wat lastig! Ik ga nu in een Ibiza Club rijden (ook wit). Wordt binnenkort geleverd.

Wat is uw persoonlijke Porsche top 3?

1. 550 Spyder
2. 356 Speedster
3. 997 turbo cabriolet

Een Carrera GT is natuurlijk ook bruut!

Andere merken die op mijn lijstje staan:

Chevrolet Corvette Convertible (1959)
Bugatti Veyron
Aston Martin DBS
Studebaker Champion Convertible (1949)

lydia

Wat is het gekste wat u met of in de Porsche heeft gedaan?

Twee dagen rijden in de sneeuw in Oostenrijk onder begeleiding van Walter Röhrl. Eerst oefenen op een open terrein. Sturen, remmen, driften … En daarna het sneeuwcircuit op. Geweldig! En wat een fantastische man is Walter! Ik heb bij hem in de auto gezeten toen hij in volle vaart op een bergweggetje reed zonder vangrail. Zó snel! Toen hij lachend vroeg of ik nog een rondje wilde antwoordde ik dat ik eerst even mijn maag terug moest slikken!

Gebruikt u de Porsche waarvoor hij eigenlijk bedoeld is?

Vroeger reed ik vaak op het circuit, de laatste jaren nauwelijks nog. Af en toe mag ik een paar uurtjes helemaal alleen het circuit op en dat is genieten. Toen ik nog in Apeldoorn woonde ging ik regelmatig naar Duitsland, naar Oberhausen, een “Schale” eten en weer terug. Nu gebeurt dat nauwelijks nog. Eén keer per jaar organiseer ik het Autobahnrasen. Dan laten we de Porsche nog even heerlijk uit op de Duitse Autobahn voordat de winter begint. Vorig jaar hebben we dat met 123 Porsches gedaan. Via het Porsche Forum neem ik deel aan allerlei leuke tochten, o.a. een weekend naar het Porsche Museum in Stuttgart, de Vet Coolman rit en afgelopen zondag de Jubileumrit. Op 6 september is de eerst volgende rit waar ik in mee rijdt: 911 Stedentocht. Van de diverse Porsche Centra krijg ik ook regelmatig uitnodigingen om deel te nemen aan een toerrit of een evenement.

lydia

Heeft u nog modificaties aan uw Porsche?

Ik heb er een sportuitlaat onder, een K&N luchtfilter en een tuningchip van FVD. De auto zit nu rond de 315 pk en dat is voor mij voldoende.

Porsche rijder voor het leven?

Jaaaa, zeker weten. Porsche is en blijft een passie. Je kunt dat niet uitleggen aan iemand die het niet begrijpt. Het is een emotie, een beleving! Ook mijn twee dochters zijn helemaal gek van Porsche. In mijn huis staan modelauto’s van Porsche, hangen litho’s van Porsches, ik heb de 911 shop … het zit in me. Rijden in de Porsche is leuk, maar ook het schoonmaken en het wassen er van. Ik kan uren prutsen met een tandenborstel om de rubbers schoon te maken! Als ik de auto’s moet verkopen om een belangrijke reden, dan gebeurt dat natuurlijk. Het blijft ‘maar’ een auto (auw, wat zeg ik nou?). Maar ik kan me nu niet voorstellen om niet meer in een Porsche te rijden. Ik hoop ooit een 997 4S cabrio te kunnen kopen. Een 997 vind ik een prachtig model. Je moet blijven dromen en wie weet komt deze droom ooit uit!

lydia 1. 8 reacties op “10 vragen aan… Lydia en haar Porsche’s!”

 2. Door Tjoop op aug 29, 2009 | Reply

  Super leuk stukje Lydia! 😀
  Wat een prachtige en unieke Porsche’s heb je!

 3. Door Sef op aug 31, 2009 | Reply

  leuk om te lezen, ik wist niet dat je ook nog een 996 cabrio had! 😮
  gaaf hoor 8)

 4. Door Paul Broere op aug 31, 2009 | Reply

  Leuk stukje Lydia!
  een 997 cabrio ipv de 996 neem ik aan dan? Froggy = Lydia… onlosmakelijk met elkaar verbonden.
  Mijn pa twijfeld af en toe, met name over de aanschaf van een bepaald model 997…. maar het is zo moeilijk een 993 daarvoor weg te doen, dat ie daar gewoon lekker in blijft rijden.
  de laatste echte porsche ( 🙄 ) 😉

 5. Door toine op sep 1, 2009 | Reply

  -reactie verwijderd-

 6. Door jurgen op sep 1, 2009 | Reply

  Leuk stukje en met Passie geschreven!

 7. Door Peter op sep 3, 2009 | Reply

  Hoge hakken…. echte liefde…. Dat was toch het bijschrift in de titel van een succesvolle Nederlandse speelfilm met Monique van der Ven in de hoofdrol? Met de bovenstaande, laatste foto (hoge hakken) en de kus op het logo, is het op Porsche blog Lydia in de hoofdrol! Pure Porsche Passie! Da´s duidelijk!
  😛

 8. Door Martin van ael op dec 13, 2012 | Reply

  Lydia,

  I feel the same !

  Groetjes
  Porsche Passion Xxx

 9. Door Lydia op dec 25, 2012 | Reply

  Hai Martin,

  Dank je voor jouw reactie. Wat leuk dat de columns nog steeds gelezen worden!
  Mocht je af en toe nog wat van me willen lezen: ik schrijf sinds 2 jaar de columns voor Porsche Scene Live.

  Hartelijke groet,
  Lydia

Je moet ingelogd zijn Ingelogd om een reactie te plaatsen.