Rijtest en video: Porsche Panamera S Hybrid

panamera-hybrid-rijtest

“De eerste Porsche met een A-label”, zo presenteerde Porsche trots haar nieuwe Panamera met hybride aandrijflijn. Wij gingen ermee op pad om te kijken of deze Porsche daadwerkelijk zo zuinig is én of hij nog steeds leuk is om te rijden. 

Wij waren vooral benieuwd naar dat laatste. Porsche heeft namelijk bij het ontwikkelen van de Panamera Hybrid veel gebruik gemaakt van materialen afkomstig van de Volkswagen-groep, zoals de motor en aandrijflijn, en het zou daarmee misschien wel een enorme 'eenheidsworst' kunnen worden. En als Porsche-liefhebbers aan een ding een hekel hebben...

panamera-hybrid-rijtest
panamera-hybrid-rijtest

Het eerste wat opviel in de Panamera was het geluid, of beter gezegd: het gebrek daaraan. De (Audi)motor klinkt verre van opzwepend of enthousiast en het uitlaatgeluid had ook zeker wat extremer gemogen. De 333 pk sterke V6 motor doet zijn werk daarentegen wel erg goed. In combinatie met de elektro-motor, die op zijn beurt 47 pk levert, komt het totaalvermogen van de Panamera Hybrid uit op een zeer gezonde 380 pk en 580 Nm koppel. Daarmee sprint van hij van 0 naar 100 km/u in 6 seconden en haalt hij een topsnelheid van 270 km/u.

panamera-hybrid-rijtest
panamera-hybrid-rijtest

Snel is hij dus wel, zoals dat bij een Porsche hoort, maar hoe zit het met 't verbruik? Tijdens een zeer rustige en relaxte rit wisten wij een gemiddeld verbruik van 7,4 liter per 100 kilometer te scoren, en dat is zeker niet slecht. Al helemaal niet als je nagaat dat dit nog steeds een grote Gran Turismo is van bijna 2 ton. Als je hem flink op zijn staart trapt kun je dit verbruik overigens makkelijk verdubbelen. De CO2 uitstoot ligt op een nette 159 gram per kilometer, en daarmee pakt hij dus zijn A-label.

panamera-hybrid-rijtest
panamera-hybrid-rijtest

Het nette verbruik haalde we vooral door het rustige rijden op de snelweg. Bij het rijden van een constante snelheid valt de benzinemotor uit en houdt de elektro-motor deze snelheid 'vast'. Dit noemen ze 'zeilen'. Bij het verder accelereren springt de benzinemotor bij en kun je er weer als een speer vandoor. Heel knap hoe Porsche dit systeem nog verder heeft geperfectioneerd t.o.v. de Cayenne Hybrid die we eerder reden. Het systeem werkt vlekkeloos en je voelt geen vibraties van de benzinemotor die bijspringt. Dit zorgt ervoor dat de Panamera Hybrid heerlijk relaxt te rijden is, en dat gevoel geeft hij je ook.

panamera-hybrid-rijtest
panamera-hybrid-rijtest

Heel mooi, dat relaxte karakter. Maar hoe zit het met de vraag die we aan het begin van deze test stelde; is dit nog wel een échte Porsche? Na lang nadenken moet ik toch 'ja' zeggen. Het mooie is dat je de Tiptronic-versnellingsbak in z'n 'manueel' kunt zetten, de dempers op 'standje twee' en dan kun je er heerlijk bochten mee pakken. Op die momenten komt het Porsche-gevoel wel degelijk terug in deze auto. Eigenlijk een auto met een dubbel karakter dus.

Instappen in de Panamera Hybrid kan vanaf 127.000 euro. Kleed je hem aan met wat leuke extra's zoals een instelbaar onderstel en een Bose-audiosysteem dan zit je al gauw op de anderhalve ton. Voor dat geld kun je ook een volle BMW 7-serie, Audi A8 of Mercedes S-klasse kopen, maar ja, die hebben geen Porsche-badge en bieden niet zoveel rijplezier.

Check hieronder de video en de fotogallerij!

video:
gallery:
[nggallery id=85]


 1. 2 reacties op “Rijtest en video: Porsche Panamera S Hybrid”

 2. Door Dennis op sep 21, 2011 | Reply

  Een groene sleutelhanger !? Omdat het een “groene” auto is ?
  En een sticker met een snelheidsverbod van 240 km/h ????
  (te zien van 0.21 t/m 0.27 in het filmpje 😛 )

 3. Door Lars op sep 21, 2011 | Reply

  @Dennis

  Ja klopt, er zaten al winterbanden onder geloof ik 😉

Je moet ingelogd zijn Ingelogd om een reactie te plaatsen.