Column: Power & Snow

lydia.jpgHet voorjaar is duidelijk in aantocht! Het zonnetje schijnt, de kledingwinkels hangen vol met luchtige jurkjes en korte rokjes en de cabrio’s beheersen het straatbeeld. Het mag binnen het Porsche-wereldje bekend zijn dat ik sinds kort ook kan genieten van een cabrio. Helemaal geweldig!

Maar dat zijn niet de enige lentekriebels die ik heb. Nee, zo af en toe ben ik net een  échte  vrouw en krijg ik een waanzinnige drang om op te gaan ruimen. Deze keer dan maar eens de zolder. Bij het uitpakken van een verhuisdoos die ik drie jaar geleden achteloos in de verste hoek heb geplaatst, komt tot mijn verbazing een fotoalbum te voorschijn. “Porsche” staat op de kaft. Foto’s uit het analoge fotografie tijdperk. En terwijl ik tegen de muur aan ga zitten, beginnen mijn handen een beetje te trillen van opwinding. Ik sla voorzichtig het dikke kaft open en blader door het album heen. Herinneringen gevangen in foto’s. Emoties weergegeven op kleurrijk 10 x 15 cm papier.

“Power & Snow” staat er op de volgende bladzij. Ik sluit mijn ogen even voor ik de bladzijde omsla. Ik voel een glimlach op mijn gezicht verschijnen. Ow, wat was dat een belevenis! Porsche en sneeuw, een geweldige combinatie! De foto’s illustreren mijn gedachten aan januari 2002. Een evenement dat ik georganiseerd heb met Helmut Ekkert, directeur van Porsche Salzburg. Een heel weekend stoeien in de sneeuw met gloednieuwe auto’s van dit fantastische merk!

Op vrijdagmiddag vertrokken we met het vliegtuig naar Salzburg, het is een vlucht van nauwelijks twee uur. Vandaar werden we met een VW busje opgehaald. Mochten wij altijd gedacht hebben dat je alleen met een Porsche in de sneeuw kunt driften, dan wisten we na deze rit beter. Onze chauffeur deed dat met twee vingers in zijn neus met een VW busje op een 80-km weg! Veel  gegeten heb ik die avond niet …

Tegen het eind van de middag kwamen we in het Steigenberger in Kaprun aan. Na een warm welkom werden we uitgenodigd aan te schuiven voor het diner. Aan natafelen hadden we geen behoefte want we hadden ze bij aankomst al buiten zien staan: twaalf gloednieuwe Porsches, blinkend schoon, volgetankt en sommigen hadden nog geen  50 km op de teller! Ze stonden er in alle modellen: Carrera 2 en 4, de S en 4S, een turbo en enkele cabiolets. Kies maar uit! In een treintje reden we in het donker over een landweg richting de snelweg waar we stevig doorreden. Na drie uur ‘wennen’ aan de auto’s kwamen we weer bij het hotel aan. Na één drankje gingen we allemaal naar bed. Morgen is de grote dag!

Na het ontbijt liepen we naar buiten en tot onze verbazing stonden ze alweer gewassen te glimmen! Ongeduldig startten we de auto’s want we wilden rijden. We gingen naar een prachtig oefenterrein tussen de bergen. Bleef het geluid zo lekker hangen! J Er zijn twee verschillende, naast elkaar gelegen terreinen. Midden in de sneeuw. We kregen les van niemand minder dan Rally- en Porsche legende Walter Röhrl! Wat een indrukwekkende man. Ook letterlijk: hij is bijna twee meter lang. Op het eerste terrein leerden we hoe de Porsche reageert bij volgas geven, remmen en sturen. Wat heerlijk zo’n hele dag glijden en spelen terwijl je niet bang hoeft te zijn dat je schades maakt want er valt niets te raken!

De tweede dag stonden de Porsches wederom gewassen en volgetankt op ons te wachten. We bevonden ons de hele dag op het tweede terrein. En dat was pas écht fun! Het was een circuit aangelegd in plat geschoven sneeuw! Spekglad! Hélemaal geweldig! Niets remmen en voorzichtig de bocht door sturen! Gás erop en tegensturen! Af en toe reed er iemand van de baan af en belandde in de dikke sneeuwlaag. Als vrouw móést ik de PSM aan zetten. Nou, dat heb ik precies één ronde gedaan en daarna het snel uitgezet. Walter zag het en toen we uitstapten ging hij met zijn twee meter voor me staan. Oeps, wat voelde ik me toen klein. Maar hij kon er eigenlijk wel om lachen. Het laatste uurtje liet Walter op een smal, besneeuwd bergweggetje zónder vangrail ons zien wat rijden is. We mochten allemaal een ronde mee. Pffff … in vergelijking daarmee waren wij kleuters op een driewieler! Nergens remmen, vlak langs een afgrond, heftig! En ondertussen voluit kletsen en mij aankijken, terwijl ik heel voorzichtig naar een scherpe bocht voor ons wijs… “Noch einmal?” vraagt hij aan het eind lachend aan me. “Zuerst meinen Magen zurück schlucken” antwoordde ik hem een beetje bleekjes.

Mhhhh, deze herinneringen brengen me op het idee om nog eens zo’n leuk weekend te organiseren. Ik stuur een maitje naar de contactpersonen en een dag later heb ik al een reactie binnen. Na wat over en weer mailen krijg ik er steeds meer zin in.  Eens kijken of ik twintig personen zo enthousiast  kan krijgen om in januari volgend jaar deel te nemen. En nee, de zolder is nog niet opgeruimd. Ik heb weliswaar nog steeds de voorjaarskriebels, maar die zijn niet meer van huishoudelijke aard. Die hebben meer met een Porsche en een dik pak sneeuw te maken! 1. 4 reacties op “Column: Power & Snow”

 2. Door Tjoop op apr 28, 2009 | Reply

  Welke cabrio heb je dan gekocht lydia?

 3. Door RenDo op apr 28, 2009 | Reply

  Lydia, met jouw schrijverstalent zou je meer moeten gaan doen dan (met respect) alleen DIT blog.

 4. Door Lydia op apr 28, 2009 | Reply

  Ik rijd sinds eind maart in een 996. Een witte met een blauwe kap. Helemaal top! Dat is echt genieten. Heel wat anders dan de 993 4S, maar beiden zijn heerlijke auto’s!

  Dank je voor het compliment. Ik wacht nog tot ik als columniste ontdekt word! 😉

 5. Door graaf op mei 8, 2009 | Reply

  inschrijving al begonnen :mrgreen:

Je moet ingelogd zijn Ingelogd om een reactie te plaatsen.