Quatar aast op Porsche

p-logo.jpg

De Arabische Golfstaat Qatar wil voor 7 miljard euro een belang kopen in Porsche. Dit melden de persbureaus DPA en AP zaterdag. Met 7 miljard euro zou Porsche bijna schuldenvrij zijn.

Volgens APD moet er nog een definitief besluit vallen over het aanbod van Qatar. Dat gebeurt op een speciale vergadering van de raad van commissarissen van Porsche op 23 juli. Daarbij komt ook nog een ander voorstel ter tafel.

Volkswagen zou volgens niet bevestigde berichten zijn bod voor Porsche-aandelen hebben verhoogd. Tot nu toe bood Volkswagen 3 tot 4 miljard euro voor 49,9% in de Porsche AG. Dat bod zou nu zijn verhoogd tot ruim boven 4 miljard euro.

Porsche heeft twee soorten aandelen. Porsche SE is de houdstermaatschappij die een krappe meerderheid heeft in het beursgenoteerde Porsche AG. Qatar wil een belang in Porsche SE dat tot dusverre werd beheerst door de twee belangrijkste autofamilies van Duitsland: Piëch en Porsche.
De twee families twisten al een tijdje over de weg die het concern moet inslaan. Piëch kiest liever voor een fusie met Volkswagen. De familie Porsche, die zijn zinnen had gezet op een overname van Volkswagen, voelt daar niets voor.

Porsche heeft lange tijd gepoogd VW over te nemen. Het bezit 51% van de aandelen VW en opties op meer. Een volledige overname is echter uitgesloten door verzet van een andere grootaandeelhouder: de deelstaat Nedersaksen. Voor het vergaren van de VW-aandelen heeft Porsche hoge leningen afgesloten.

Het concern heeft mede door de crisis veel moeite die leningen te verlengen en zit daarom dringen verlegen om geld van een investeerder. De Arabische Golfstaat Qatar wil voor 7 miljard euro een belang kopen in Porsche. (fd)  1. 1 Trackback(s)

  2. jul 21, 2009: Porsche-Blog.nl » Blog Archive » Fiscale gevolgen dreigen VW - Porsche deal

Je moet ingelogd zijn Ingelogd om een reactie te plaatsen.