10 vragen aan… Guido en zijn 993 Carrera

guido-993

Guido van der Spek (40) uit Hoogland runt samen met zijn vrouw enkele bedrijven waaronder een bedrijf dat gespecialiseerd is in o.a. de reparatie en revisie van automotoren. Een échte autogek die zowel zakelijk als privé veel met auto’s doet. Hij rijdt enkele auto’s waaronder een mooie Porsche 993 Carrera!

Welk model Porsche heeft u en waarom juist dit model?
Een 993 uit 1994, een van de laatste luchtgekoelde 911’s. In eerste instantie was ik uit op een 964 maar een ervaren Porsche rijder adviseerde mij om eens met een 993 te gaan rijden. De beleving (het geluid!) en de souplesse van deze auto zorgde ervoor dat ik meteen verkocht was. Heel scherp sturen, altijd vermogen tot je beschikking en de lijnen van de oer Porsche nog grotendeels in tact. De auto is bij Wolbert Porsche in Achterveld gekocht. De kleur en de nette staat van het interieur in combinatie met de lage kilometerstand maakte deze 911 aantrekkelijk.

Is het uw eerste Porsche?
Het is mijn eerste Porsche. Voorheen heb ik eerst veel Renaults gereden en een heel aantal Alfa Romeo’s. Er is een aantal dingen dat ik voor mijn 40ste wilde doen. Een daarvan was een Porsche hebben. Dat is gelukt en het is een blijvertje!

Ik ben erg tevreden over de auto en beleef iedere keer dat ik er mee rijd plezier. Ik zou graag nog eens een 928 willen hebben maar of ik daar de 911 voor weg doe…

guido-993

Waar komt de liefde voor Porsche vandaan?
Haha, nee mijn ouders hebben er geen invloed op gehad. In tegendeel zou ik haast zeggen. “ doe je wel voorzichtig jongen…?!” Ik ben opgegroeid op de achterbank van Renaults, waardoor ik me nog steeds thuis voel in dat merk. Liefst wel een oudere Renault, zoals de 25 bijvoorbeeld, daar heb ik er ook 3 van versleten.

De liefde voor Porsche is ontstaan door het rijgedrag en de techniek van de auto. Ik ben al mijn hele leven autogek en ruim 2 jaar geleden heb ik een revisiebedrijf gekocht voor auto motoren, versnellingsbakken en verstuivers, Carrec Technocenter BV. Voor een Interim Manager met een bedrijfskundige achtergrond die bovendien ruim 10 jaar als Sales Manager in de ICT gewerkt heeft is dat misschien geen logische stap maar het is de beste beslissing die ik ooit genomen heb. Nu ben ik dagelijks met auto’s en techniek bezig en dat bevalt me prima!

guido-993

Gebruikt u uw Porsche dagelijks?
Nee, niet dagelijks helaas. Puur om praktische redenen. Als ik voor mijn het bedrijf op pad ben, is dat meestal met de Land Rover en soms met de Porsche. Bovendien gaat de hond bijna altijd mee en die past er echt niet in helaas…

guido-993

Het is in principe “gewoon” een auto en wordt dus ook gewoon gebruikt. Bovendien levert het rijden meer plezier op dan er alleen maar naar kijken… Het benzine verbruik is in verhouding tot de Land Rover keurig! Die heeft elke 5 kilometer een liter benzine nodig. Maar ja, die V8 heeft Ben Hur er nog ingelepeld in zijn tijd.

Heeft u naast de Porsche nog andere auto’s?
Dagelijks vervoer is nu dus een Land Rover Discovery, uit 1995. Een stal op wielen noem ik het, ideaal voor allerlei praktische zaken en onze Tibetaanse Mastiff kan er lekker achter in. We hebben al jaren een rode Alfa Romeo Spider 2.0 uit 1984. Die auto is helemaal “gedaan”, de motor en de bak zijn gereviseerd en de motor heeft wat meer pk’s. In die auto zijn we getrouwd, dus deze mag nooit meer weg. We gaan er graag mee op pad en ook regelmatig mee op vakantie. Dan is er een Alfa Romeo Giulia 1300 super, uit 1975. “Juul” is appeltjesgroen en een tijdje mijn zakelijke auto geweest. Nu heb ik die auto privé en rijdt er nog regelmatig mee. Het is zo leuk hoe de mensen reageren op dat ding. Lachen, duim ophoog, kinderen wijzen d’r na. Die auto wil ik nog eens prepareren om er klassieke rally’s mee te gaan rijden. Mijn vrouw rijdt dagelijks in een BMW 120i, als ik haar goed beluister zal er altijd wel een BMW bij ons blijven.

Wat is uw persoonlijke Porsche top 3?
Deze 911 is mijn absolute favoriet. Het geluid, de souplesse en wat we al met ’t ding meegemaakt hebben zorgt er voor dat ik behoorlijk gek op deze 911 ben. Zoals gezegd zou ik nog wel een 928 willen. De Panamera vind ik prachtig! Voor die auto uitkwam was de Maserati Quattroporte mijn meest begeerlijke (grotere) sportauto.

Wat is het gekste wat u met of in de Porsche heeft gedaan?
Ach, gek, wat is gek? We zijn met GP Elite het circuit van Lelystad op geweest, eerst rijvaardigheid en later circuittraining. In die laatste training rijdt je gedurende een dag in totaal 250 kilometer op het circuit. Onvoorstelbaar hoe verschrikkelijk hard je aan het eind van de dag met zo’n auto over de baan kan. Het was een enorme kick, kostte me twee tanken benzine en een set voorbanden maar 250 circuit kilometers later had ik veel meer vertrouwen in de Porsche dan ervoor. Wat een ontzettend fijne en voorspelbare auto is het dan eigenlijk!

guido-993

Gebruikt u de Porsche waarvoor hij eigenlijk bedoeld is?
We rijden ongeveer de helft van de tijd privé met de Porsche en de andere helft rij ik er voor mijn werk mee. Liefst lange ritten en ja, dan gaat het als het even kan wel hard. Ook mijn vrouw is verzot op deze auto en op hard rijden. Een stoplicht sprinter ben ik niet, is een beetje flauw met een Porsche. Soms piep ik bij Arnhem even de grens over om onbezorgd hard te kunnen rijden. Ik hoef denk ik niet uit te leggen hoe lekker dat is.

Heeft u nog modificaties aan uw Porsche?
We hebben de versnellingsbak gereviseerd omdat de eindoverbrenging versleten was (zie hier). Uiteraard met originele Porsche delen. Opgevoerd of gemodificeerd is de auto niet, die is snel zat zo. Af fabriek zit er een “klang pakket” op, wat een heerlijke sound oplevert uit de uitlaten. Dat zou ik niet willen missen.

guido-993

Porsche rijder voor het leven?
Porsche rijder voor het leven, zeker weten. Er zijn niet heel veel dingen waar je langdurig blij van wordt (ik niet tenminste) maar de 911 blijft een genot, elke keer weer. De auto is betrouwbaar en voor vele doeleinden geschikt. Handgeschakeld heeft in principe mijn voorkeur al reed ik recent in een nieuwe BMW Z4 met automaat en dat reed ook wel heel goed.

Ik zou nog wel eens een 928 willen rijden. Dat is volgens mij een heerlijke lange baan auto, al moet ik dan wel aan een automaat. Een tijdje geleden reed mijn vrouw in de 911 en ik er achteraan in een Jaguar XKR. Ieder keer als ik de Porsche hoorde terugschakelen, vloerde ik ook het gaspedaal in de Jag. Die auto “dacht” door zijn automaat even na en kogelde dan achter de Porsche aan. Ik verwacht dat de beleving in een 928 hetzelfde is en dat bevalt me best! 1. 3 reacties op “10 vragen aan… Guido en zijn 993 Carrera”

 2. Door dodge op okt 18, 2010 | Reply

  heel leuk om te lezen.
  echte autoliefhebber zo te zien, ook een hele mooie originele 993 c2

  had graag nog een foto gezien van de alfa!

 3. Door Egbert vk op okt 18, 2010 | Reply

  Mooi stukje 🙂

 4. Door Guido op okt 19, 2010 | Reply

  Dank voor de leuke reaktie Dodge! Welke Alfa wil je zien? 😛

Je moet ingelogd zijn Ingelogd om een reactie te plaatsen.