Column: De mooiste Porsche ooit.

blogfoto_ralph

Een vraag die me toch al een tijd bezig houdt: Wat is de mooiste, begeerlijkste, meest geliefde Porsche ooit? Ik weet dat veel Porsche liefhebbers net als mij met dezelfde vraag worstelen. Wel kunnen we met ons allen een stuk of 5 opnoemen die we helemaal top vinden (b.v. 356 Speedster, 964RS, 993TTS, 959, Carrera GT) , maar écht 1 Porsche noemen die kop en schouders boven de rest staat is toch wel lastig.

Ferrari heeft bijvoorbeeld de 250 GTO (of 250 SWB als we het meer op de straat focussen). Lamborghini heeft de Miura, Audi de oer Quattro SWB, BMW de 3,0 CSL, McLaren z’n F1, Citroen de DS en Honda heeft z’n NSX. Allemaal types waar hele volksstammen het over eens zijn, terwijl de Porsche adepten vaak spreken over “mijn mooiste Porsche” i.p.v. “de mooiste Porsche”.

Wat is dan de mooiste, geweldigste Porsche ooit?
De 959; één van de meest geavanceerde Porsches ooit gebouwd, wist races en rally’s te winnen, maar liet zich ook uiterst comfortabel als een GT door Europa cruisen. Met recht een collectors-item die in waarde alleen maar zal toenemen. Alhoewel de 959 erg hoog scoort in mijn persoonlijke Porsche top 3 vind ik het toch niet de mooiste, beste en begeerlijkste Porsche ooit. Dit komt omdat veel Porsche liefhebbers mijn mening niet delen. Recent heb ik een 959 in een uitzonderlijk goede staat verkocht aan een liefhebber. De periode dat de auto in ons bedrijf te koop stond was het natuurlijk keer op keer goed voor een discussie. Velen vonden ‘m zeker apart, maar vaak vonden ze ‘m ook lelijk, raar en vreemd. Op het moment dat je steeds weer moet uitleggen dat de 959 niet gebouwd is om mooi te zijn, maar is gebouwd om efficiënt te zijn en dat Porsche in de jaren 80 alle kennis en kunde verwerkte in deze auto, verliest de 959 dus het recht op de ere-titel de mooiste Porsche ooit. De mooiste Porsche ooit moet iedereen bovenaan zijn verlanglijstje hebben en niet alleen een kleine schaarse groep Porsche-nerds.

1970-porsche-911s-main-620x412

Persoonlijk denk ik er redelijk uit te zijn. Volgens mij is de mooiste Porsche ooit de 911S 2.2, gebouwd in 1970 en ’71 (zie foto).
En niet de b.v. de 911 2,7 RS of andere nazaten. Ik zal proberen uit te leggen waarom. De 911S vertegenwoordigd alles waar het altijd bij Porsche om gedraaid heeft, lijn en techniek. De 911S heeft de ultieme Porsche lijn (aangezet in de 356 en na de 911 steeds maar weer doorontwikkeld, tot de huidige GT2RS aan toe. Deze lijn is van ongekende schoonheid met een absolute eigen identiteit. Zet maar eens 2 penstreken op papier en iedereen herkent daar weer de 911 in. Porsche heeft hiervan nooit kunnen afwijken en zal dit ook nooit gaan doen. Verder is de 2,2 versie in S uitvoering een doorontwikkeling waarin het typische sportieve 911-karakter zeer goed tot zijn recht kwam. Deze 911 heeft (zoals alle Porsches) 2 gezichten: lekker rustig onderin het toerengebied cruisen, maar bovenin (als papa even alleen in de auto rijdt) een ontzettend venijnige machine met z’n typisch Porsche-gebrul. Porsche had dit karakter al vrij snel na het verschijnen van de eerste 911 in 1963 al goed doorontwikkeld in deze 911S 2,2.

Alles wat erna verscheen zijn variaties en thema’s van deze Porsche: de 911S 2,4 met zijn jeugdiger ogende zwarte claxongrilles, de Turbo’s, de 4S-en, de RS-en, de racers, de targa’s, de cabrio’s, de Speedsters, de GT3’s, de SportClassics, de Blackeditions, etc. etc.
Zo is natuurlijk ook de 2,7 RS een sportieve afgeleide van deze 911S, de auto die de Duck-tail als een uniek Porsche detail op de wereld bracht. Volgens velen de best ever. Maar hoe mooi ik de ducktail ook vind, hij blijft de mooie 911-lijn verstoren, hoe mooi ik de 2,7 RS ook vind, het blijft een afgeleide van de 911S; volgens mij de mooiste Porsche ooit.

Bekijk b.v. de donkergrijze 911S van Steve Mcqueen waarmee ie de film Le Mans inrijdt. Dit roept toch hetzelfde gevoel op als dat de 250GTO bij de Ferraristen en de Miura bij de Lamborghini liefhebbers dat doet?

Om toch ook te polsen wat jullie ervan vinden heb ik op de homepage van mijn website een poll gestart. Stem hier massaal op zodat we kunnen gaan bekijken of de 911S inderdaad de mooiste Porsche ooit is of dat deze titel naar een andere Porsche moet gaan.

By-the-way: Bewust heb ik de racers er buiten gelaten (zoals de 911R, 911RSR, de 917, etc.), omdat dit weer een verhaal apart is.

Ralph Schreuder
Astara, exclusieve Porsche’s 1. 2 reacties op “Column: De mooiste Porsche ooit.”

 2. Door Ferdinand1 op mei 3, 2011 | Reply

  Hele moeilijke keuze inderdaad. Heb uiteindelijk op de 993 Turbo S gestemd. Maar uit respect zou ik bijna voor de 911S kiezen.

 3. Door martin geerdink op mei 18, 2011 | Reply

  de mooiste porsche 911
  is een 73 rsr
  de 2 is porsche 993 gt2 🙂

Je moet ingelogd zijn Ingelogd om een reactie te plaatsen.