Column: Traditie

martin_356column

Recent las ik een bericht op een Amerikaans Porsche forum. De auteur had een e-mail ontvangen van zijn “zone representative” van de Porsche Club of America. Na een opsomming van alle aankomende toerritten, meetings en andere activiteiten, besloot de beste man met de opmerking dat het ooit een goed onderling gebruik was tussen Porsche chauffeurs om kort met de koplampen te knipperen als men onderweg een andere Porsche tegenkwam. Hij stelde vast dat deze schone traditie op enig moment verloren is gegaan. De vraag is echter waarom.

Enerzijds is het heel gemakkelijk om vast te stellen dat de kring van Porsche-rijders met de komst van de massa-geproduceerde Cayenne en Panamera ernstig is verruimd en om ook om te concluderen dat tussen deze nieuwe berijders waarschijnlijk weinig mannen en vrouwen zitten die vroeger een poster van een 911 boven hun bed hadden hangen. Zij zijn wellicht ten prooi gevallen aan de uitstraling van het merk en de marketingmachine uit Zuffenhausen. Anderzijds is daarin waarschijnlijk wel een kern van waarheid gelegen.

Om een bevredigend antwoord te vinden, gooide ik een balletje op bij een grote groep Porsche rijders. Ieder voor zich kwamen zij bij me met hetzelfde antwoord: Porschisten met oude, luchtgekoelde Elfjes of diehard 924 of 968-fans: die knipperen, toeteren en zwaaien in grote getale. Het zijn toch weer de waterkoelers die het laten afweten (al moet worden gezegd dat de meningen waren verdeeld over de berijders van Boxsters en Caymans). Maar ja, krijgen deze waterkoelers niet de schuld van alles in Porscheland?

Toch moet ik toegeven dat ik de conclusies van deze groep Porsche berijders slechts kan beamen. Tijdens mijn toertocht met een 911 3,2 Targa door de Alpen – waarover ik een paar weken geleden schreef – stelde ik vast dat andere berijders van klassieke Porsches vaak een hand uit het raam steken ter begroeting. Bestuurders van 997’s, Cayennes en Panameras keken daarentegen niet eens in mijn richting.

Ik vind dit jammer. Aan de ene kant omdat het sowieso zonde is als zo’n oude traditie verloren gaat. Aan de andere kant zijn Porsches – ongeacht het type – bijzondere en exclusieve auto’s. Juist met anderen die het genoegen kennen van het rijden in een Porsche is het geweldig om dit gevoel te delen. Ik sluit daarom af met de oproep van mijn Amerikaanse forumvriend:

“All Porsche owners are a big family, no matter what model each person chooses to drive. Please remember to flash you headlights whenever you pass another Porsche to acknowledge this fact.”

Wat denken jullie ervan? Moet dit gebruik weer in ere worden hersteld?

Martin Woodward

Martin Woodward (30) is een groot Porsche-liefhebber, met een voorkeur voor (oude en nieuwe) Porsches met een middenmotor. Hij schrijft deze column louter op persoonlijke titel. 1. 15 reacties op “Column: Traditie”

 2. Door Jasper op jul 20, 2011 | Reply

  Je hebt de situatie goed beschreven denk ik Martin. Buiten het feit dat 924’s en 968’s ook waterkoelers zijn off course…. ­čÖé

 3. Door Rob928 op jul 21, 2011 | Reply

  Wij 928 rijders (ook watergekoeld) groeten elkaar altijd, een mooie traditie!

 4. Door Martin op jul 21, 2011 | Reply

  @ Jasper: ik wek inderdaad ten onrechte de indruk dat 924’s en 968’s geen waterkoelers zouden zijn. Dat was niet de bedoeling. Het gaat natuurlijk om die duivelse 996’s en 997’s…;-)

  @ Rob928: goed zo – ga zo door!

 5. Door Nine-eleven 993 R op jul 21, 2011 | Reply

  Martin, je hebt e.e.a. goed verwoord en zoals ik ook op het Forum heb onderschreven zou het zonde zijn als een bestaande traditie verloren zou gaan. Al moet ik natuurlijk toegeven dat de nieuwe generatie Porsche (be)rijders veelal van een andere betrokkenheid met het merk getuigen en ik bedoel hiermee natuurlijk de gemiddelde 996, 997, Cayenne en Panamera rijder, Boxster-, Caymannen en speciale modellen zoals de GT2, GT3 e.d. daargelaten.

  kortom, het zijn de Porschisten van weleer die de “save the flash” in ere houden en tegen de nieuwe rijders zeggen wij gewoon: “Doe mee, hou tradities in ere”

  Wij rijden tenslotte een bijzonder merk met gezien de korte tijdspanne indrukwekkende geschiedenis !!

 6. Door Martin op jul 21, 2011 | Reply

  Ik had het niet beter kunnen verwoorden, Nine-Eleven 993 R. Chapeau!

 7. Door Geert op jul 25, 2011 | Reply

  Nice one Martin. Ik denk dat je gelijk hebt waar het “nieuwe” Porscherijders betreft, althans, gedeeltelijk. Ik kan me goed voorstellen dat er een slag is dat zich te goed voelt om mede-Porscherijders te begroeten. Maar evengoed is niet iedereen bekend met die traditie, ik ook niet, en ik zou even schaamteloos de fout in zijn gegaan als eerdergenoemden.

  Maar dat even daargelaten: dergelijke tradities moet je hooghouden, een soort gevoel van eensgezinsheid op de weg kan bovendien ook niet zo’n kwaad lijkt me.

 8. Door verstichelen john op jul 27, 2011 | Reply

  een 944 is minderwaardig voor een 911.

 9. Door Martin op jul 27, 2011 | Reply

  @ John Waarom is een 944 minderwaardig dan een 911? Ik weet niet of je zelf 911 rijdt, maar zwaai je dan ook niet naar 944s?

 10. Door Jan op aug 9, 2011 | Reply

  Jongens loop niet te ouwebeppen over die luchtgekoelde dingen. Een Porsche is een Porsche en altijd een voorrecht om in te rijden. De berijders van de huidige 911’s zijn hetzelfde kaliber als destijds de berijders van een luchtgekoelde 911. Wees blij dat er mensen zijn die 997’s nieuw kopen zo wordt de schitterende 911 later bereikbaar voor anderen, dus ophouden met dat gepiep over luchtgekoeld, doet me denken aan mijn oma die vroeger ook alles beter vond.

 11. Door Martin op aug 9, 2011 | Reply

  @Jan – Kijk, da’s een helder standpunt. Maar is dit een uitnodiging voor een ritje in jouw 997? Mag ik dan zwaaien naar andere Porsches?

 12. Door Jan op aug 14, 2011 | Reply

  Van mij mag je mee hoor, gezellig!

  Jan

 13. Door Ferdinand1 op aug 15, 2011 | Reply

  Rijd af en toe wat nieuwere Porsches, en het viel mij op dat de oudere Porsches mij gewoon begroeten. Geeft aan dat watergekoeld allang geaccepteerd is. Gewoon 1 lijn trekken dus, allemaal handje omhoog (flitsen is irritant).

 14. Door Martin op aug 16, 2011 | Reply

  Leuk dat er nog steeds zo enthousiast wordt gereageerd op deze column!

  @ Jan – dat ritje moeten we dan binnenkort op poten zetten. Ik zal je eens mailen…

  @ Ferdinand1 – je hebt vlg. mij gelijk. Behalve die mensen die een Porsche vooral voor de “show” kopen en minder voor de liefhebberij, lijkt de grens tussen lucht- en watergekoeld steeds meer te vervagen. Alleen dat soort genuanceerde standpunten “doet” het nooit zo lekker in een column…;-)

 15. Door Jan op aug 25, 2011 | Reply

  Martin, ik kijk te weinig op de column daarom een late reactie. Zie je mail tegemoet, alleen werkt het weer nog niet zo mee momenteel, gaan we dakloos rijden kan jij met 2 handen zwaaien. Groetjes allemaal.

 16. Door Martin op aug 27, 2011 | Reply

  @ Jan – ik zond je inmiddels een email. Ik hoor graag van je.

Je moet ingelogd zijn Ingelogd om een reactie te plaatsen.