10 vragen aan… Harald en zijn 964 Cabriolet

horn6

Dit keer 10 vragen aan Harald van Horn en zijn matzwarte… uhhh, rode 964 Cabriolet!
Welk model Porsche heeft u en waarom juist dit model?

Een Porsche 964 C4 cabrio. Omdat ik persoonlijk het model 964 het mooiste model vind dat binnen mijn budget past en ik sinds mijn eerste cabriolet (VW Golf 1 in 1992) een zwak heb voor open rijden (open als het kan, dicht als het moet). Op basis van deze twee redenen is een 964 cabrio de enige optie.

Is het uw eerste Porsche?

Nee, mijn 4e. Na 30 jaar gedroomd te hebben (van mijn 5e tot mijn 35e) van een eigen 911, heb ik in 2003 een impulsaankoop gedaan – een zwarte 964 C4 coupe met 220.000 km op de teller, zonder enige vorm van keuring of kennis gekocht uit een faillissement. Nog nooit zo gelukkig in 6 km file gestaan nadat ik deze auto in Amsterdam had opgehaald. Na een half jaar bleek deze auto echter zo krom als een hoepel te zijn. Ingeruild op een nachtblauwe 964 C2 coupe tiptronic. Na een jaar ervaring miste ik het schakelen in een funauto en heb de tiptronic ingeruild voor een zwarte 964 C4 coupe die volledig aan mijn wensen voldeed. Nadat ik zakelijk een Mini Cooper S JC Works cabriolet was gaan rijden, reed ik weinig meer in de 964 en heb deze in een opwelling verkocht (nog steeds spijt van). Toen in januari 2007 de Mini op de A2 bij Maarssen jammerlijk in vlammen opging, miste ik zowel het Porsche gevoel als het open rijden. Dit heb ik gecombineerd met de aanschaf van een 96 C4 cabrio in coralred, momenteel matzwart. Nog steeds tot volledige tevredenheid.

horn4

Waar komt de liefde voor Porsche vandaan?

Een oom van mij was begin 70er jaren Porsche monteur bij Wittebrug. In 1973 is hij geemigreerd naar Boston waar hij een Porschegarage is begonnen. Als klein kind stuurde hij me vaak miniatuur auto’s, stickers en posters van Porsche. Vanaf mijn 5e jaar was er dus eigenlijk maar één droomauto, de Porsche 911. En dat terwijl ik toch ook wel veel andere auto’s erg mooi vind (Aston Martin, Range Rover, AC Cobra, Jaguar XJR, Audi S8, Mini Cooper S cabrio)

horn3

Gebruikt u uw Porsche dagelijks?

Nee, ik rij zakelijk 40.000 km per jaar. Met een kilometervergoeding komt dat niet uit en daarbij heb ik altijd een lease auto gehad, die ik niet privé rij. Daar gebruik ik de 911 of de Jeep Wrangler voor. Wel neem ik zakelijk nog wel eens de 911 als het lekker weer is. Niks lekkerders dan open naar je afspraak rijden… Met de Porsche rij ik zeker 12.000 km per jaar.

Heeft uw naast de Porsche nog andere auto’s?

Een Audi A4 2.7 tdi als leaser – 40.000 km per jaar. Rij hem pas een paar maanden maar de Audi is solide, netjes afgewerkt en rijdt heerlijk. Zojuist achtergelaten bij mijn vorige werkgever een Ford S-Max 2.5t (destijds naar volle tevredenheid aangeschaft via Porscheforum’s HenkC2C) – ongelofelijk fijne reisauto; snel, comfortabel en ruim. Mijn gezin mist die auto nu al. Totmbo tenslotte rijdt 6.000 km per jaar in een Jeep Wrangler 4.0. Volledig nutteloze gezinsauto; er kunnen maar 2 kinderen achterin (ik heb er 3…) er past geen kratje (noch bier- noch boodschappen-) achterin, onze labrador kan niet achterin, hij rijdt 1:5, dweilt over de weg, maar totmbo is er dolblij mee.

horn

Wat is uw persoonlijke Porsche top 3?

Mijn persoonlijke Porsche top 3, los van financiele haalbaarheid, zou ik het liefst volledig in mijn garage hebben staan.
1. Porsche 997 turbo cabriolet
2. Porsche 993 S of 4S
3. Porsche 356 speedster

Wat is het gekste wat u met of in de Porsche heeft gedaan?

Eén van de gekkere dingen is met 150 km/u met het dak omlaag in de stromende regen ’s nachts de A12 van Rotterdam naar Utrecht rijden na de Porscheforum Tunnelrun. Toen ik wegreed was het droog en onderweg werd ik overvallen door een stortbui. Geen zin om te stoppen en zolang je harder rijdt dan 120 km/u blijf je aardig droog. Dacht ik. In een dergelijke stortbui moet je toch wel 150+ rijden om niet zeiknat te regenen. Overigens de hele weg met Rodger That! in zijn 944 achter me aan. Verder was de deelname aan de Tour de Mille Virages met Olaf in zijn 993 4S vorig jaar (5 dagen rallyrijden door de bergen in Italie, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland een sublieme Porsche ervaring. Navigeren op het scherpst van de snede, fantastische bergen en haarspeldbochten met dito uitzicht. Bovendien leuke mensen leren kennen. Het traditionele IJskarten met het Porscheforum op de ijsbaan in Den Haag is ook altijd een hoogtepunt.

Gebruikt u de Porsche waarvoor hij eigenlijk bedoeld is?

Bovengenoemde Tour de Mille Virages was leuk, evenals de vele toertochten die via het Porsche forum worden georganiseerd. Het jaarlijkse Autobahnrasen vind ik altijd leuk en zo af en toe een keer het circuit op is ook een welkome afwisseling. Maar verrweg het meeste gebruik ik mijn Porsche om mijn een grote grijns op mijn gezicht van A naar B te komen.

horn5

Heeft u nog modificaties aan uw Porsche?

Mijn huidige 911 had toen ik hem kocht al wat modificaties: een 993 biturbo remsysteem en motortuning (luchtmassameter en 100 cellen katalysator) en een conisch K&N luchtfilter, uitgevoerd door de Waalgarage. Zelf zou ik dat nooit laten doen, maar ja – nu het er al op zat… De enige modificaties die ik heb laten doen is het vervangen van de stoelen voor turbostoelen en de auto laten wrappen in matzwart. Altijd leuk om tijdelijk eens in een andere kleur rond te rijden… De schoolbord 911…

Porsche rijder voor het leven?

Geen idee. Porsche adept zeker. Maar ik heb niet de financiële middelen om alle auto’s tegelijkertijd te kopen die ik mooi vind. Er zullen dus wellicht in de toekomst keuzes gemaakt moeten worden. Wellicht nog een keer een zakelijke Porsche voor alledag, of een klassieker, of… of… of…
Maar wellicht gaat de Porsche eruit om eens een tijd een Jaguar XJR te rijden, of een Audi S8, of nog een keer Mini cabrio. Ook de menselijke smaak is aan verandering onderhevig. En wie betaalt bepaalt… Maar ik ga er wel van uit dat het merk Porsche en vele van haar auto’s wel de rest van mijn leven mijn hart sneller zullen doen kloppen.

horn7 1. 5 reacties op “10 vragen aan… Harald en zijn 964 Cabriolet”

 2. Door Tjoop op jul 7, 2009 | Reply

  Ik zou die matzwarte wrap er lekker op laten zitten, staat heel gaaf 🙂

 3. Door jeroenoop op jul 12, 2009 | Reply

  Die 1e foto is echt cool . ❗
  Mooi verhaal Harald .

 4. Door Bassen op jul 12, 2009 | Reply

  Leuk stuk om te lezen, ik vindt coralred ook wel een ontzettend mooie kleur.

 5. Door Rodger That! op jul 16, 2009 | Reply

  Mijn zoon&ik hebben met zeer veel respect en verbazing achter Harald aangereden in heftige stortbui die maar niet stopte … 😯 :mrgreen:

 6. Door Sigrid op jul 19, 2009 | Reply

  Rijden we nog een rondje voordat ie echt weg is?!

Je moet ingelogd zijn Ingelogd om een reactie te plaatsen.