Video: De Porsche Boxster E in actie (Update)

boxster-e_0

Günther Höchsmann, Senior Engineer bij Porsche en eveneens de ‘vader’ van de Boxster E, rijdt de elektrische sportwagen tijdens het Challenge Bibendum event.

De Michelin Challenge Bibendum is een jaarlijks forum voor duurzame mobiliteit. Voor het op dit gebied toonaangevende evenement komen vertegenwoordigers uit de politiek, de auto-industrie en de techniek samen om de stand van zaken rond het thema ‘milieuvriendelijke mobiliteit’ door te nemen. Porsche had twee verschillende prototypes van een elektrische Boxster meegenomen, de Boxster E. De genodigden konden de elektrische sportwagens op een uitdagend circuit uitproberen en waren zeer onder de indruk van de sportieve rijeigenschappen. Na de GT3 R Hybrid, de 918 Spyder en de 918 RSR is de Boxster E opnieuw een auto waarmee Porsche duurzame mobiliteit en rijplezier combineert.

Uitgebalanceerd
Dankzij zijn ontwerp als een sportwagen met middenmotor is de Porsche Boxster ideaal voor realistische proeven met elektrische aandrijflijnen. Hierdoor kunnen nieuwe componenten als elektromotoren, accu’s en stroomkabels op een zeer botsveilige manier worden ingebouwd. Bovendien draagt de aerodynamische vormgeving van de Porsche Boxster bij aan een grotere actieradius. Essentieel voor een Porsche – zelfs een die elektrisch wordt aangedreven – is ook de rijdynamiek. Door de uitgebalanceerde opbouw van de Boxster, waarbij de zwaarste onderdelen laag in het midden zijn gemonteerd, heeft de auto op dit gebied een enorm voordeel.

boxster-e2

Een elektromotor voor iedere as
De twee Boxsters E hebben een verschillende configuratie. Het ene model is voorzien van een elektromotor op zowel de voor- als de achteras, het andere model alleen op de achteras. De eerste heeft dankzij twee elektromotoren dezelfde dynamiek als een Boxster S. Bovendien profiteert deze, door de twee elektromotoren, van vierwielaandrijving zonder mechanische verliezen. Het vermogen bedraagt 180 kW (245 pk) en het koppel is 540 Nm. Hiermee sprint de auto in 5,5 seconden van 0 naar 100 km/uur. De topsnelheid is begrensd op 200 km/uur. De Boxster E met één elektromotor heeft precies de helft van het vermogen en de helft van de trekkracht. Toch is hij daarmee in staat om in 9,8 seconden naar 100 km/uur te accelereren en heeft hij een topsnelheid van 150 km/uur. De elektrische aandrijflijn van beide modellen is volledig in eigen huis ontwikkeld.

Sterk accupakket
Aan de basis van de aandrijflijn liggen zeer efficiënte lithium-ijzer-fosfaataccu’s met een individuele capaciteit van 20 Ah. Het accupakket weegt 341 kilogram en het gewicht van de Boxster E is 1.600 kilogram. Vanwege het enorme vermogen zijn de accu’s gekoppeld aan een met water gevuld koelsysteem. Het opladen van de accu’s duurt ongeveer negen uur, maar die tijd kan worden verkort door het gebruik van de snellaadfunctie. Om de accu’s ook snel te kunnen vervangen, monteert Porsche ze op dezelfde plek als waar in de reguliere Boxster de verbrandingsmotor zit: in het midden van de auto. Hierdoor zijn de accu’s van onderen gemakkelijk te verwisselen, mede dankzij toepassing van snelsluitingen die ook gebruikt worden in de autosport. Ondanks de montage van accu’s en elektromotoren in de Boxster E, is de bagagecapaciteit overigens even groot als die in de huidige Boxster.

Grootschalige proef
Samen met nog een Porsche Boxster E zijn de in totaal drie Boxsters E onderdeel van een door de lokale overheid gestimuleerde, grootschalige proef in de omgeving van Stuttgart.

video:


 1. 3 reacties op “Video: De Porsche Boxster E in actie (Update)”

 2. Door leo op mei 24, 2011 | Reply

  SUPER !!
  Als de prijzen nu nog overeen komen met de gewone boxster S, zou ik voor de elektrische versie kiezen !

 3. Door Martin op mei 25, 2011 | Reply

  Ik word toch altijd wel heel erg blij van die heerlijke boxersound, dus voor mij zou het geen electrische versie worden.

 4. Door ron op jun 2, 2011 | Reply

  Doe mij de elektrische versie maar !

Je moet ingelogd zijn Ingelogd om een reactie te plaatsen.