Importeren en vervoeren van Porsches

Ook in 2011 zijn er in Nederland veel auto’s geimporteerd. Sinds een aantal jaren is er een sterke stijging in het aantal geimporteerde auto’s. Dat zal in 2012 waarschijnlijk ook zo zijn. De meeste auto’s worden geimporteerd uit Amerika, Belgie en Duitsland. Porsches worden vooral uit Duitsland geimporteerd. In veel gevallen is het niet mogelijk om de auto zelf op te halen en dat is best lastig. Een bedrijf als uShip kan je dan helpen bij het transport van de aangekochte auto. Via de website kunnen particulieren en bedrijven een transportopdracht plaatsen waarop transporteurs kunnen bieden. Als opdrachtgever kunt je snel en gemakkelijk verschillende prijzen en transporten vergelijken. Hieronder hebben we een paar punten opgeschreven voor het geval je van plan bent zelf een Porsche te importeren.

Regels en wetten, de onvermijdelijke BPM
Ieder land heeft zijn eigen regels en wetten omtrent het importeren en exporteren van auto’s. Het is belangrijk om na te gaan wat de regels zijn en welke belastingen er betaald moeten worden. In Nederland moet er altijd BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) betaald worden. Hoewel deze onlangs is aangepast en iets gunstiger is geworden waardoor het importeren van je nieuwe Porsche weer aantrekkelijker is! Het berekenen van een BPM bedrag kan op verschillende manieren. Zorg ervoor dat je het minst betaald, zo’n berekening kun je laten doen door een specialist die dat vaker gedaan heeft en alle informatie over BPM heeft. Als je zoekt in Google naar BPM berekenen kom je er verschillende tegen. Klik hier voor de site van de belastingdienst over BPM.

Over auto’s van buiten de Europese Unie moeten in de meeste gevallen ook invoerkosten betaald worden. De belastingdienst kan je helpen bij het berekenen van de BPM en invoerkosten. Kijk eens hier voor de belasting site.

Transport
Auto’s kunnen op verschillende manieren getransporteerd worden. Import auto’s afkomstig uit Europa worden meestal per open of gesloten autotransport vervoerd. Bij een gesloten autotransport is de auto beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals opspattende steentjes. Nadeel is dat het duurder is dan een open autotransport. Bij een open autotransport worden 1 of meerdere auto’s op een open oplegger vervoerd.
Overzeese transporten worden meestal per vrachtschip uitgevoerd. De auto’s kunnen dan in een container of in een speciaal voor autotransport gebruikt ruim vervoerd worden. Ook hier geldt dat een gesloten transport in een container veiliger is dan een transport in een ruim. De prijs voor een gesloten transport is echter ook hoger.

Verzekeringen
Vraag altijd aan de transporteur over welke verzekeringen die beschikt en of deze de volledige waarde van het transport dekken. Het is aan te raden om van te voren met de transporteur de auto te controleren en eventuele beschadigingen te noteren. Als je zelf niet in staat bent om deze controle uit te voeren kun je de verkoper vragen of een specialist inschakelen.

Aflevering
Bij aflevering van de auto dien je samen met de transporteur nogmaals de auto te controleren op beschadigingen. Gebruik hiervoor het controle rapport dat bij het ophalen van de auto is gemaakt. Controleer ook of alle papieren aanwezig zijn. Als je de auto eenmaal hebt ontvangen en keuringsplichtig is dien je deze bij de RDW laten controleren. Als deze wordt goedgekeurd ontvang je direct een keuringsrapport. De belastingzaken kun je afhandelen op het belastingkantoor dat bij ieder RDW kantoor gevestigd is. Na het akkoord van de Belastingdienst ontvang je van de RDW het kentekenbewijs per post.
Het succesvol importeren of laten vervoeren van je Porsche kan een tijdrovende en stressvolle bezigheid zijn. Neem er altijd ruim de tijd voor en denk aan bovenstaande punten.

Is het kopen van een Porsche in Duitsland echt veel goedkoper?
Heb jij ervaring met de aankoop en/of import van een Porsche in het buitenland. Wij zijn erg nieuwsgierig hoe dat gegaan is en of het heeft geloond. Laat het ons weten!

Import bedrijven zijn van harte uitgenodigd om ook te reageren en onze lezers van bruikbare tips te voorzien.  1. 1 reactie op “Importeren en vervoeren van Porsches”

  2. Door Patrick Bereken op dec 19, 2012 | Reply

    Mijn ervaring is dat het bepalen van de BPM middels een taxatierapport vaak het voordeligst is.

Je moet ingelogd zijn Ingelogd om een reactie te plaatsen.